FUAR REHBERİ

KOSGEB VE KREDİ GARANTİ FONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Bandırma Ticaret Odası tarafından KOSGEB destekleri ve Kredi Garanti Fonu uygulamaları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İki kurumun uygulamalarının anlatıldığı toplantının ilk bölümünde Kredi Garanti Fonu Balıkesir Şube Müdürü Kubilay Özbay söz aldı. Kredi Garanti Fonu’nun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, KOSGEB ve Bankalar ortaklığında kurulmuş kamu yararına çalışan bir kurum olarak 1993 yılında kurulan Türkiye’deki ilk ve tek kurumsal kefalet kuruluşu olduğundan bahsetti. Özbay; “Kredi Garanti Fonu’nun 37 şubesi bulunmaktadır. KGF’nin amacı; banka kredisi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan küçük işletmelerin teminat problemini çözmek. Türkiye’nin tüm bölgelerindeki KOBİ’ler, kredi kefaleti için bankalar kanalıyla, KOSGEB, TÜBİTAK ve TTGV tarafından sağlanan geri ödemeli kamusal destekler için doğrudan KGF’ye başvurabilmektedirler. KGF kefaleti için müracaatlar bankalar aracılığı ile yapılmaktadır.” dedi. Özbay’ın konuşmasının ardından KOSGEB Balıkesir İl Müdürü Deniz Timurçin KOSGEB destekleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Deniz Timurçin konuşmasının başında özellikle KOSGEB Desteklerinin tamamen ücretsiz ve aracısız verildiğinin üstünü çizerek, KOSGEB adı altında işletmelere destek ve kredilerini belli bir komisyon karşılığında çıkaracağız yönünde beyanlarla ulaşan kişilere itibar edilmemesi yönünde uyarıda bulundu. Konuşmasının devamında KOSGEB desteklerin genelinin proje bazlı olduğundan bahsetti. KOSGEB’in destek kalemlerinin beş ana başlıkta toplandığı ve bu başlıkların da; girişimcilik desteği, AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Desteği, İşletme Geliştirme, Büyüme ve Ulusallaştırma Desteği, KOBİ Finansman Desteği ve Laboratuvar desteği olduğu söyledi. Tüm destek paketlerinin içeriklerinin anlatılmasının ardından katılımcıların sorularının yanıtlanması ile toplantı sona erdi.