FUAR REHBERİ

EKİM AYI 17. MESLEK KOMİTE TOPLANTIMIZ EMLAKÇI ÜYELERİMİZİN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİ

17. Meslek Komitesi Ekim ayı toplantısı 11 Ekim Perşembe günü saat 15:00’de emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin katılımları ile gerçekleşti.

Sektörün sorunları ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda ayrıca “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ilgili genel bilgiler paylaşıldı. Emlak sektöründe faaliyet gösteren firmaların; Ticaret İl Müdürlüğünden yetki belgesi alması gerektiği ve bu belgenin alınması aşamasında ne gibi şartların olduğu konularına değinildi.

Yönetmelik kapsamında Ticaret İl Müdürlüklerinden alınacak yetki belgesinin süresi 5 yıl olup, meslek odasına kayıtlı, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan, en az lise mezunu olan, mesleki yeterlilik belgesine sahip olan kişiler başvurularını Ticaret İl Müdürlüğü Bilgi Sistemi üzerinden yapabilirler.

Yetki belgesi alacak işletmelere, yönetmelik kapsamında bir takım fiziki şartlar getirilmiş olup, gelir veya kurumlar vergisi kaydı bulunan ve meslek odasına kayıtlı olan  işletmeler, işletmenin adresi değişmediği sürece; işletmenin bulunduğu alanın bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 m² olması, dosyalama işlemlerini fiziki olarak yapan firmaların arşiv bölümünün bulunması şartlarını yerine getirmiş olması gibi fiziki şartlardan aynı yönetmeliğin geçiş hükümleri uyarınca muaf olacaklar.

Halk Eğitim Merkezleri veya M.E.B. tarafından yetkilendirilen meslek odalarınca taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacir ve esnaflarda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak olup, gelir veya kurumlar vergisi kaydı bulunan ve meslek odasına kayıtlı olan  kişilerde lise mezuniyet şartı da aranmayacaktır.

Yönetmelik uyarınca emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren  18 ay içerisinde durumlarını istenilen şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerektiği hakkında bilgiler verildi.