KOSGEB-İŞLETME DEĞERLENDİRME RAPORU (İDR)

Değerli Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen 02.11.2022 tarih ve E-34221550-622.99-11503 sayılı yazıda; KOSGEB tarafından iletilen İşletme Değerlendirme Raporu (İDR) konulu evrağa atıfta bulunularak; KOSGEB'in kurum ve kuruluşlar ile yapmış olduğu veri paylaşım protokolleri kapsamında almış olduğu idari kayıtları kullanarak dijital ortamda oluşturduğu "İşletme Değerlendirme Raporu (İDR)"nin 2017-2021 yıllarına ilişkin yeni versiyonunun Türkçe ve İngilizce olarak e-Devlet üzerinden işletmelerin erişimine açıldığı bilgisi ve ayrıntıları iletilmiştir.

KOSGEB tarafından iletilen yazıda söz konusu raporun, işletmeye özel olarak yazılım üzerinden oluşturulduğu ve e-Devlet üzerinden kullanımına sunulduğu, veriler yorumlanmadan işletmenin kendi durumunu sektörü ile karşılaştırmalı olarak Türkiye genelinde ve bölgesinde görmesine imkân sağlandığı, bu sayede işletmenin hem mevcut durumunu değerlendirebildiği hem de sektörünün durumunu görerek, kendisini sektöründe konumlandırmasının mümkün olduğu ifade edilmiştir. Raporun bir bütün olarak incelendiğinde işletmenin geçmiş beş yıllık performansı göz önüne alınarak yönetimsel kabiliyeti ve kapasitesi hakkında önemli bilgiler verildiği bu özelliği ile raporun, işletmenin iş ilişkisinde bulunduğu kişi ve kuruluşlara işletme hakkında fikir vermekle birlikte işletmenin geçmiş beş yıllık dönemdeki gelişimini takip edebileceği bir öz değerlendirme imkanı da sunduğu, bu sayede işletmenin veri temelli karar alabilmesi ve yönetim süreçlerini kolaylaştırabileceği belirtilmiştir. İDR başvuru sayfası ile örnek rapor ve rapora esas veri kaynakları ile hesaplama yöntemlerini içeren meta veri dokümanına https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7146/isletme-gerlendirmeraporu- başvurusu adresinden ulaşılabilmektedir.

Bilginize sunarız.