KEFALET SENETLERİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden alınan 04.02.2020 tarih ve 34215550-622.02-1191 sayılı yazı ekinde gelen T.C. Kamu İhale Kurumu Düzenleme Dairesi Başkanlığı’nın 08.01.2020 tarih ve 74618582-010.00.00.00-E.2020/538 sayılı yazısında; Aralık 2017 tarihli ve 30261 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 7061 sayılı Kanun ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapılarak Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin kamu ihalelerinde teminat mektubu olarak kullanabilmesinin mümkün hale geldiği bildirilmiştir.

Söz konusu yasal değişikliğe uyum sağlanması amacıyla yapılan ikincil mevzuat düzenlemelerinin 19 Haziran 2018 tarih ve 30453 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak, ilgili standart formların yürürlüğe konulduğu, bu kapsamda, yetkili sigorta şirketleri tarafından mevzuata uygun olarak düzenlenmiş kefalet senetlerinin ihalelerde teminat mektubu olarak kabul edilmesinde bir engel bulunmadığı belirtilmiştir.

Ancak, son günlerde ihalelerde teminat olarak sunulan kefalet senetlerinin sıhhati konusunda tereddütler bulunduğu, söz konusu teminatların sahte olduğu veya geçerli olmadığı, teminatları düzenleyen kuruluşların yetkili olmadığı yönünde Kamu İhale Kurumuna şikayetler ulaştığı bildirilmiştir.

Bu çerçevede, ihale ve sözleşme süreçlerinde aksama yaşanmaması ve işlemlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için ekli yazıda belirtilen konulara dikkat edilmesi hususu ilgili üyelerimize önemle duyurulur.

AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ.